Logowanie

zdjęcia w blogach



Przekąski

Smażona skórka

skórki dyni
olej do smażenia
kurkuma
pieprz

Zanim obierzesz dynię, aby jej miąższ wykorzystać do innej potrawy, dokładnie ją wyszoruj. Pozostałe po obieraniu skórki pokrój w cieniutkie słupki, co najmniej 4 razy cieńsze niż cienkie frytki. Opłucz je w wodzie, posyp obficie kurkumą i wymieszaj, aby oblepiła ona wszystkie kawałki.
Smaż skórki w rozgrzanym, głębokim oleju, jak frytki, do czasu, aż będą złotobrązowe. Odsączaj na papierowym ręczniku. Podawaj gorące, posypane solą i pieprzem.

Kostki dyni

1 kg dyni
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1,5 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka masła

Dynię obierz, usuń miąższ z pestkami, resztę pokrój w półtoracentymetrowe kostki.
W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć nasiona kozieradki i smaż chwileczkę, aż lekko ściemnieją. Uważaj, aby nie przypalić nasion, bo stają się czarne i gorzkie.

Tartaletki z dynią i fetą

składniki:

 Ciasto:
400 g mąki
125 g masła
1 jajko
2 - 3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania foremek
2-3 łyżki mąki do posypania foremek
Nadzienie:
1 kg dyni
150 g sera feta
20 czarnych drylowanych oliwek
1 ząbek czosnku
2 jajka
sok z połówki cytryny
125 ml śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz, curry

Paj z dynią

składniki:
Na ciasto:
300 g mąki razowej (albo zwykłej wymieszanej z otrębami), 2 jaja, 120 g masła, sól
Na nadzienie:
700-800 g dyni
3 jaja
80 g kwaśnej śmietany
75 kaparów
150 g typu camembert
1/3 szklanki wytrawnego białego wina lub jarzynowego bulionu
sól, pieprz, curry
garść obranych pestek z dyni

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 40 minut do lodówki.

Placuszki z dyni

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
25 dkg obranej z pestek i skóry dyni
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju
zielenina

Sposób przyrządzenia:
Dynie rozdrobnić, gotować na parze aż zmięknie. Przetrzeć przez sito. Dodać cukier i mąkę, szczyptę soli. Dokładnie wyrobić powstałe ciasto. Formować w walec. Nożem pociąć na około 20 plastrów. Formować z ciasta owalne placuszki. Smażyć na oleju z każdej strony aż pięknie się zezłocą. Udekorować zieleniną, podawać na ciepło.
 

Placki z dyni i kurczaka

• 1/2 średniej dyni
• 2-3 jaja
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki kaszki manny
• 1 duża pierś z kurczaka
• 1 cebula
• zioła dowolne, pieprz ziołowy
• sól
• oliwa do smażenia

przygotowanie:

przekąski

BRUSCHETTA  Z  DYNIĄ
Składniki:
250 g miąższu pomarańczowej dyni, 2 łyżki oliwy lub oleju, 2 posiekane ząbki czosnku, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 kromki chleba razowego, sproszkowany czosnek, olej z pestek dyni.

Przygotowanie:

made by Tolus