Logowanie

Losowe zdjęcie

tykwa


Przekąski

Smażona skórka

skórki dyni
olej do smażenia
kurkuma
pieprz

Zanim obierzesz dynię, aby jej miąższ wykorzystać do innej potrawy, dokładnie ją wyszoruj. Pozostałe po obieraniu skórki pokrój w cieniutkie słupki, co najmniej 4 razy cieńsze niż cienkie frytki. Opłucz je w wodzie, posyp obficie kurkumą i wymieszaj, aby oblepiła ona wszystkie kawałki.
Smaż skórki w rozgrzanym, głębokim oleju, jak frytki, do czasu, aż będą złotobrązowe. Odsączaj na papierowym ręczniku. Podawaj gorące, posypane solą i pieprzem.

Kostki dyni

1 kg dyni
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1,5 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka masła

Dynię obierz, usuń miąższ z pestkami, resztę pokrój w półtoracentymetrowe kostki.
W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć nasiona kozieradki i smaż chwileczkę, aż lekko ściemnieją. Uważaj, aby nie przypalić nasion, bo stają się czarne i gorzkie.

Tartaletki z dynią i fetą

składniki:

 Ciasto:
400 g mąki
125 g masła
1 jajko
2 - 3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania foremek
2-3 łyżki mąki do posypania foremek
Nadzienie:
1 kg dyni
150 g sera feta
20 czarnych drylowanych oliwek
1 ząbek czosnku
2 jajka
sok z połówki cytryny
125 ml śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz, curry

Paj z dynią

składniki:
Na ciasto:
300 g mąki razowej (albo zwykłej wymieszanej z otrębami), 2 jaja, 120 g masła, sól
Na nadzienie:
700-800 g dyni
3 jaja
80 g kwaśnej śmietany
75 kaparów
150 g typu camembert
1/3 szklanki wytrawnego białego wina lub jarzynowego bulionu
sól, pieprz, curry
garść obranych pestek z dyni

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 40 minut do lodówki.

Placuszki z dyni

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
25 dkg obranej z pestek i skóry dyni
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju
zielenina

Sposób przyrządzenia:
Dynie rozdrobnić, gotować na parze aż zmięknie. Przetrzeć przez sito. Dodać cukier i mąkę, szczyptę soli. Dokładnie wyrobić powstałe ciasto. Formować w walec. Nożem pociąć na około 20 plastrów. Formować z ciasta owalne placuszki. Smażyć na oleju z każdej strony aż pięknie się zezłocą. Udekorować zieleniną, podawać na ciepło.
 

Placki z dyni i kurczaka

• 1/2 średniej dyni
• 2-3 jaja
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki kaszki manny
• 1 duża pierś z kurczaka
• 1 cebula
• zioła dowolne, pieprz ziołowy
• sól
• oliwa do smażenia

przygotowanie:

przekąski

BRUSCHETTA  Z  DYNIĄ
Składniki:
250 g miąższu pomarańczowej dyni, 2 łyżki oliwy lub oleju, 2 posiekane ząbki czosnku, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 kromki chleba razowego, sproszkowany czosnek, olej z pestek dyni.

Przygotowanie:

made by Pumpkin.pl