Logowanie

zdjęcia w blogach



Dania gorące

Dynia z parmezanem

1 kg dyni
200 g mąki
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki masła
2 łyżki posiekanych liści bazylii
5 łyżek świeżo startego parmezanu

Makaron z fetą i dynią

składniki:
• 30 dag makaronu pene
• 1 sos grecki do sałatek
• sól
• 1 świeży ogórek
• 1 mały słoiczek marynowanej dyni
• 1 łyżka świeżej posiekaniej mięty
• 10 dag sera feta
• 1 małe opakowanie naturalnego jogurtu
• 1 łyżka soku jabłkowego
• sok z 1/3 cytryny
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka ziaren sezamu
• garść czarnych oliwek

Ryba z marynowaną dynią

Składniki
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
dynia marynowana - 1 słoiczek
filety z białej ryby morskiej - 40 dag
jabłko - 1 szt.
kostka bulionowa - 1 szt.
masło - 2 łyżki
oliwa - 3 łyżki
oregano - 1 szczypta
papryka mielona - 1 szczypta
pieprz mielony - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tymianek - 1 szczypta
ugotowane buraki - 2 szt.

Sposób przyrządzenia

Gulasz z dynią i grzybami

Składniki:
• 75 dag wołowiny na gulasz
• 2 łyżki musztardy francuskiej
• 50 ml czerwonego wina
• 1 łyżeczka utłuczonych ziaren pieprzu
• 2 jagody jałowca
• 12,5 dag szalotek
• 25 dag miąższu z dyni
• 15 dag pieczarek
• 4 łyżki oleju
• 1 łyżka mąki
• 15 dag gęstej śmietany
• 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
• sól, pieprz

Sposób wykonania:

Pierogi z dynią 2

Składniki:
* Ciasto na pierogi:
* 3 szklanki mąki
* 1 łyżka oliwy
* Ciepła gazowana woda
* Farsz z dyni:
* 1 kg startej dyni
* 1 cebula
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżki sosu sojowego
* Sos do pierogów:
* 150 g masła
* 10 liści świeżej szałwii
* parmezan

Pierogi z dynią

Składniki:
ciasto:
40 dag mąki
jajko
farsz:
40 dag dyni
cebula
łyżka masła
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
szczypta cukru
sól
łyżeczka mielonego kminku
śmietana

Placki dyniowe z serem fetą

Składniki na 4 porcje
• 1 kg dyni
• 5 łyżek maki
• 3 jajka
• 250 g sera feta
• 3 łyżki posiekanego koperku
• sól
• pieprz
• olej do smażenia
• 2 łyżki posiekanych pestek dyni

Etapy przygotowania

1. Dynie umyć, obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, odstawić na 30 min. Ser pokroić w kostkę.

Risotto z dynią

Składniki

* Rosół drobiowy, 1 opakowanie
* Ziarenka Smaku,
* 1 cebula,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 200 g ryżu,
* 350 g miąższu dyni,
* tymianek

Sposób przyrządzania

Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę smażyć i podlewać stopniowo Bulionem. Dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, podlać odrobiną wody i doprawić Ziarenkami Smaku. Połączyć z ryżem. Doprawić tymiankiem.

Racuszki z dyni

Składniki

* Budyń o smaku waniliowym bez cukru, 1 opakowanie
* Śnieżynka WINIARY,
* 300 g miąższu dyni,
* 3/4 szkl jogurtu naturalnego,
* 2 szkl. mąki pszennej,
* 2 jajka,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* szczypta soli

Sposób przyrządzania

Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki. Smażyć na rumiano. Podawać ze Śnieżynką i dżemem lub z cukrem pudrem.

Kluski dyniowe z bitkami

Składniki:

* 1 Sos pieczeniowy ciemny,
* 750 g miąższu dyni,
* 1,5 szkl. mąki,
* 1 jajko,
* sól,
* Ziarenka Smaku,
* 4 sznycle z szynki (600 g),
* 4 plastry boczku wędzonego,
* 1 łyżka mąki,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* pieprz

Sposób przyrządzania

made by Tolus