Logowanie

zdjęcia w blogach



Zupy

Zupa z dyni nr 3

Składniki: nieduża, mięsista, okrągła dynia, kubeczek śmietany (250 ml), 1 l mleka, pęczek natki, 25 dag żółtego sera, sól, pieprz.

Zupa z dyni nr 2

Składniki: 1 kg dyni, 1 cebula, 1 łyżka margaryny, 1 kg ziemniaków, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 lub 1 szkl. śmietany, sól, cukier, natka pietruszki.

Przepisy Indian

Pieczona dynia z miodem

Składniki:

4 średnie dynie, miód, masło, pieprz.

Danie dla 8 osób. Przepołowić cztery średniej wielkości dynie, wybrać z nich miąższ, nasiona i oczyścić dokładnie. Po tym do każdej wydrążonej połówki należy włożyć po dwie łyżki miodu, jednej łyżce masła (lub margaryny) i po szczypcie (lub dwóch) pieprzu. Dynie następnie należy włożyć do naczynia żaroodpornego i piec nie przykryte w temperaturze 1800C przez około dwie i pół godziny, aż dynia stanie się miękka.

Zupa z pestkami dyni

Składniki:
* 1 kg dyni
* 1 marchewka
* 1 por
* 3 łyżki sosu sojowego
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 szklanka prażonych pestek z dyni

Pikantna Zupa z dyni

Składniki:
* 2,5 kg dyni
* 3 łyżki cukru
* 3-4 cebule
* 4-5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
* szklanka mleka
* 3 łyżki masła
* po pół szklanki śmietany i bitej śmietany
* łyżeczka soku z limonki lub cytryny
* pół szklanki wyłuskanych pestek dyni
* pół łyżeczki pieprzu cayenne
* pieprz
* sól

Sposób przygotowania:

Australijska zupa dyniowa

Składniki na 4 porcje
• 70 dag dyni
• 1 cebula
• 1 łyżeczka soli
• 500 ml mleka
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
• świeżo zmielona gałka muszkatołowa
• 10 dag makaronu
• 1/2 pęczka natki pietruszki

Etapy przygotowania

1. Dynię umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać.

Zupa z dyni

Składniki:

* 60 dag dyni
* litr wywaru z włoszczyzny
* 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
* szklanka chudego jogurtu
* pół łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
* cukier i sól do smaku

Sposób przygotowania:
Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, podlać szklanką wrzącego wywaru i ugotować pod przykryciem. Następnie zmiksować, wymieszać z resztą wywaru i przecierem pomidorowym, przyprawić cukrem i solą. Zabielić jogurtem i posypać pietruszką i koperkiem.

Zupa-krem z papryką i bazylią

Składniki:
- ok. 1 kg miąższu z dyni
- łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- mielona papryka
- listki bazylii

Miąższ z dyni pokroić w kostkę, zalać ok. 1,5 l zimnej wody, dodać masło, ugotować. Całość zmiksować, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Przyprawić do smaku solą i papryką. Przed podaniem posypać posiekanymi listkami bazylii.
 

zupy

ARABSKA  ZUPA  Z  DYNI
Składniki:
1 kg dyni, 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki), 2 porcje śmietankowego sera topionego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 cebula, kminek, kurkuma, kolendra, chili, sól, pieprz.

Przygotowanie:

made by Tolus