Logowanie

zdjęcia w blogach



Potrawy z dyni

Dynia z parmezanem

1 kg dyni
200 g mąki
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki masła
2 łyżki posiekanych liści bazylii
5 łyżek świeżo startego parmezanu

Zapiekanka z dyni wegetariańska

400 g dyni
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany
2 kromki pszennego chleba
1 szklanka utartego ementalera
1 łyżka utartego parmezanu
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Smażona skórka

skórki dyni
olej do smażenia
kurkuma
pieprz

Zanim obierzesz dynię, aby jej miąższ wykorzystać do innej potrawy, dokładnie ją wyszoruj. Pozostałe po obieraniu skórki pokrój w cieniutkie słupki, co najmniej 4 razy cieńsze niż cienkie frytki. Opłucz je w wodzie, posyp obficie kurkumą i wymieszaj, aby oblepiła ona wszystkie kawałki.
Smaż skórki w rozgrzanym, głębokim oleju, jak frytki, do czasu, aż będą złotobrązowe. Odsączaj na papierowym ręczniku. Podawaj gorące, posypane solą i pieprzem.

Kostki dyni

1 kg dyni
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1,5 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka masła

Dynię obierz, usuń miąższ z pestkami, resztę pokrój w półtoracentymetrowe kostki.
W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć nasiona kozieradki i smaż chwileczkę, aż lekko ściemnieją. Uważaj, aby nie przypalić nasion, bo stają się czarne i gorzkie.

Zupa z dyni nr 3

Składniki: nieduża, mięsista, okrągła dynia, kubeczek śmietany (250 ml), 1 l mleka, pęczek natki, 25 dag żółtego sera, sól, pieprz.

Zupa z dyni nr 2

Składniki: 1 kg dyni, 1 cebula, 1 łyżka margaryny, 1 kg ziemniaków, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 lub 1 szkl. śmietany, sól, cukier, natka pietruszki.

Dynia marynowana na słodko-kwaśno

1 kg dyni
300 ml octu 10%
25 dag cukru
goździki i cynamon w lasce

 

Makaron z fetą i dynią

składniki:
• 30 dag makaronu pene
• 1 sos grecki do sałatek
• sól
• 1 świeży ogórek
• 1 mały słoiczek marynowanej dyni
• 1 łyżka świeżej posiekaniej mięty
• 10 dag sera feta
• 1 małe opakowanie naturalnego jogurtu
• 1 łyżka soku jabłkowego
• sok z 1/3 cytryny
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka ziaren sezamu
• garść czarnych oliwek

Tartaletki z dynią i fetą

składniki:

 Ciasto:
400 g mąki
125 g masła
1 jajko
2 - 3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania foremek
2-3 łyżki mąki do posypania foremek
Nadzienie:
1 kg dyni
150 g sera feta
20 czarnych drylowanych oliwek
1 ząbek czosnku
2 jajka
sok z połówki cytryny
125 ml śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz, curry

Paj z dynią

składniki:
Na ciasto:
300 g mąki razowej (albo zwykłej wymieszanej z otrębami), 2 jaja, 120 g masła, sól
Na nadzienie:
700-800 g dyni
3 jaja
80 g kwaśnej śmietany
75 kaparów
150 g typu camembert
1/3 szklanki wytrawnego białego wina lub jarzynowego bulionu
sól, pieprz, curry
garść obranych pestek z dyni

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 40 minut do lodówki.

made by Tolus