Logowanie

zdjęcia w blogach



zupy

ARABSKA  ZUPA  Z  DYNI
Składniki:
1 kg dyni, 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki), 2 porcje śmietankowego sera topionego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 cebula, kminek, kurkuma, kolendra, chili, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

EGZOTYCZNA  ZUPA  Z  DYNI
Składniki:
2 kg dyni piżmowej, bulion warzywny, imbir, przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha), 1 l mleka kokosowego, curry (łagodne), chili, słodki sos sojowy.

Przygotowanie:
Imbir zetrzeć na drobnej tarce. Dynię pokrajać w drobną kostkę, udusić w bulionie razem z imbirem i przyprawą tajską. Gdy będzie miękka, wyjąć przyprawę tajską i zmiksować dynię. Dodać mleko kokosowe, doprawić curry, chili i sosem sojowym.

EURAZJATYCKA  ZUPA  Z  DYNI
Składniki:
2 łyżki szalotki pokrojonej w kostkę, 1 kg dyni pokrojonej w kostkę, 60 g masła, 1 łyżka pokrojonej palczatki cytrynowej, 1 łyżeczka świeżo startego kłącza imbiru, 1/2 posiekanej papryczki chili, 1 łyżeczka łagodnego curry, 1 goździk, 1 owoc kardamonu, 100 ml białego wytrawnego wina, 400 ml wywaru z drobiu, sól, cukier, 2 łyżki soku z limety, starta gałka muszkatołowa, 2 łyżki ziela kolendry.

Przygotowanie:
Szalotkę i dynię poddusić na połowie ilości masła. Dodać palczatkę, imbir, chili, curry, goździk i kardamon. Wlać wino i wywar z drobiu, doprawić solą, cukrem, sokiem z limety i gałką muszkatołową. Gotować zupę bez przykrycia na średnim ogniu przez 15 min, następnie zmiksować i przecedzić przez gęste sito. Dodać pozostałe masło. Zupę jeszcze raz doprawić do smaku i posypać listkami kolendry. Podawać niezbyt gorącą.

KARAIBSKA  ZUPA  KREM  Z  DYNI
Składniki:
2 kg dyni, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 l rosołu z drobiu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 250 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka pasty curry, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Dynię obrać, oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek zetrzeć. W garnku do zupy poddusić cebulę. Gdy stanie się szklista, dodać dynię, czosnek, przyprawy, pastę curry i bulion. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 50 min na małym ogniu, aż do rozgotowania się dyni. Zdjąć zupę z ognia, zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

MEKSYKAŃSKA  ZUPA  Z  DYNI
Składniki:
400 g cebuli, 150 g bekonu, 2 łyżki oleju, 1 kg dyni, 1/8 l soku pomarańczowego, 1,2 l wywaru z drobiu, 2 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz, 1–2 papryczki chili, 200 ml śmietany kremowej, świeże liście kolendry.

Przygotowanie:
Cebulę obrać, podzielić na ćwiartki i pokroić wzdłuż na paseczki. Bekon pokroić w drobną kostkę. Cebulę i bekon poddusić razem na oleju. Dynię obrać, oczyścić z nasion, miąższ pokroić na małe kawałki. Dodać do cebuli z bekonem i dusić przez 5 min. Zalać wywarem i sokiem pomarańczowym, zagotować. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 20 min. Zmiksować. Papryczki chili przepołowić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy razem ze śmietaną. Gotować jeszcze przez 5 min. Przed podaniem posypać listkami kolendry.

ZUPA  CZAROWNIC
Składniki:
2 cebule, 1 ząbek czosnku, 30 g masła, 1 kg miąższu dyni, 1 l bulionu warzywnego, 1 świeża papryczka chili, 50 g świeżego imbiru, 250 g śmietany, sól, pieprz, 200 g kremówki, 6 oliwek nadziewanych papryką, cynamon.

Przygotowanie:
Cebule obrać i grubo pokroić, czosnek obrać i rozgnieść. Masło rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i czosnek, poddusić. Dynię pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Zalać bulionem i dodać papryczkę chili w całości. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, połowę wrzucić do garnka. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30–40 min. Gdy dynia będzie miękka, usunąć strąk papryki i zmiksować zupę. Dodać śmietanę i jeszcze raz doprowadzić zupę do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem, dodać resztę imbiru. Nabierać łyżką porcje kremówki i każdą dekorować połówką oliwki. Kłaść „oka” na powierzchni zupy.

ZUPA  DYNIOWA  INDIAN  PUEBLO
Składniki:
1 łyżka masła lub oleju, posiekany miąższ 2 pomidorów (bez skórki i pestek), 1 posiekana zielona papryka, 1 duża posiekana cebula, 1 łyżeczka suszonej mięty, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 350 g dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej, 500 ml rosołu z kury, 1 łyżka mąki, 120 ml śmietany lub mleka, posiekana świeża kolendra do przybrania.

Przygotowanie:
W dużym garnku stopić masło. Pomidory, paprykę i cebulę z dodatkiem mięty, cukru i gałki muszkatołowej dusić przez 5 min. Dodać dynię i rosół. Wszystko razem zagotować i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i przez 15–20 min utrzymywać zupę w stanie lekkiego wrzenia. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i zaprawić tym zupę. Przed podaniem posypać listkami kolendry.

ZUPA  DYNIOWA  W  DYNI
Składniki:
1 dynia (wielkości piłki nożnej, z „ogonkiem”), 2 cebule, 50 g masła, 1 jabłko, czosnek, pieprz, sól, świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej, 1 1/2 l rosołu wołowego, olej z pestek dyni, śmietana.

Przygotowanie:
Z dyni ostrożnie ściąć wieczko. Usunąć pestki i włóknistą otoczkę. Miąższ wyskrobać łyżką, tak by została pusta skorupa. Cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na maśle. Jabłko podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, miąższ dodać do cebuli. Czosnek obrać, podsmażyć razem z cebulą i jabłkiem. Zalać rosołem i gotować około 30 min. Dodać krwiściąg i śmietanę, całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Gorącą zupą napełnić pustą dynię, a w wieczku wyciąć otwór na chochelkę. Polać zupę olejem z pestek dyni, by stała się jeszcze bardziej aromatyczna. Olej ten tworzy na powierzchni ciemne smugi, które bardzo ładnie harmonizują z kolorem zupy. Należy do najzdrowszych olejów, ale jest niestety bardzo drogi i niełatwo go dostać. Zupę podajemy oczywiście w dyni, a do tego francuskie białe wino.

ZUPA  DYNIOWA  Z  JABŁKIEM
Składniki:
750 g dyni pokrojonej w drobną kostkę, 2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę, 2 łyżki posiekanej cebuli, 50 g dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę, 1 posiekany ząbek czosnku, 100 ml oleju, 1 łyżka ostrego curry (ewentualnie do 2 łyżek), 100 ml białego wytrawnego wina, sól, 1 łyżka cukru, 200 ml wywaru z cielęciny, 200 ml śmietany kremowej, 1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę, pieprz, 2–3 łyżki octu winnego, 30 g pestek z dyni.

Przygotowanie:
Dynię, ziemniaki, cebulę, szynkę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać curry, całość podsmażyć, wlać wino, doprawić solą i cukrem. Dodać wywar i śmietanę. Gotować zupę 10 min na małym ogniu. Dodać jabłko i gotować jeszcze 5 min. Doprawić solą i octem, przed podaniem posypać pestkami z dyni.

ZUPA  DYNIOWA  Z  MULAMI
Składniki:
1 kg muli (omułków jadalnych), 1/2 l wody, 750 g dyni, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 30 g masła, 6 łyżek kremówki, 1 łyżka soku z cytryny, chili.

Przygotowanie:
Mule umyć, oczyścić i przebrać. Ogrzewać w wodzie, aby się otworzyły. Osączyć na sicie, wywar zachować. Dynię obrać, oczyścić i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu razem z dynią. Wlać wywar z małży. Gotować pod przykryciem ok. 10 min, następnie zmiksować. Dodać kremówkę i sok z cytryny, doprawić do smaku. Mule wyjąć z muszli i zagrzać w zupie. Po rozlaniu na talerze posypać zupę chili.

ZUPA  DYNIOWA  Z  WARMII
Składniki:
500 g dyni, 3/4 l mleka, 40 g cukru, 5 kropli olejku z gorzkich migdałów, 50 g ryżu, sól, 1 żółtko.

Przygotowanie:
Dynię obrać, usunąć nasiona i włóknisty miąższ, resztę pokroić w kostkę, rozgotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito. Purée wymieszać z mlekiem, cukrem i olejkiem migdałowym, zagotować, dodać ryż, ugotować do miękkości. Zupę posolić do smaku i podprawić żółtkiem. Można przyrządzić zupę nieco gęstszą i podawać z kluskami lub kopytkami.

ZUPA  DYNIOWO-BANANOWA
Składniki:
1 cebula, 1 cm kłącza imbiru, 1 ząbek czosnku, 1 dynia Hokkaido, 1 l bulionu warzywnego, 2 banany, 200 ml słodkiej śmietany, olej słonecznikowy, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Cebulę i imbir pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko razem poddusić na oleju. Dynię umyć, oczyścić z nasion i włókien, pokroić na kawałki, dodać do garnka z cebulą, imbirem i czosnkiem, zalać bulionem, tak by była przykryta, i gotować na małym ogniu. Gdy będzie prawie gotowa, dodać banany. Gdy wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie, zupę zmiksować i dodać śmietanę. Nie gotować! Doprawić do smaku solą i pieprzem i od razu podawać.

ZUPA  DYNIOWO-KOKOSOWA
Składniki:
1 duża cebula, 1 mała ostra papryczka, 650 g miąższu dyni (najlepiej Hokkaido), 2 ziemniaki, 2 łyżeczki świeżego imbiru, 600 ml bulionu warzywnego, 400 ml mleka kokosowego, 2 łyżki oliwy, curry, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać, papryczkę pokroić w cienkie kółeczka, miąższ dyni w kostkę, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, imbir obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę, paprykę i dynię poddusić na oliwie, dodać ziemniaki i imbir. Zalać bulionem warzywnym, zagotować i utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia przez 15–20 min, po czym zmiksować. Dodać mleko kokosowe, doprawić curry, solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać zupę uważając, by się nie zagotowała.


ZUPA  KREM  Z  DYNI  Z  KWIATAMI  OGÓRECZNIKA

Składniki:
1,2 kg miąższu dyni, 1 cebula, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 30 g masła, 1 l lekkiego rosołu wołowego lub wody, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sherry, 1 opakowanie śmietany kremowej, 4 kromki chleba tostowego, 30 g masła, 30 kwiatów ogórecznika.

Przygotowanie:
W szerokim rondlu podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę dynię, cebulę i czosnek. Wlać trochę sherry oraz rosół lub wodę i ugotować warzywa do miękkości. Dodać przyprawy i wszystko razem zmiksować. Podprawić śmietaną, tuż przed podaniem udekorować kwiatami ogórecznika. Kromki chleba tostowego przekroić po przekątnej, zrumienić na maśle, podać osobno. W wersji bardziej wyrafinowanej: polać zupę olejem z pestek dyni i ozdobić bitą śmietaną.

ZUPA  Z  DYNI  HOKKAIDO
Składniki:
1 dynia Hokkaido, 2 małe cebule, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego, 3/4 l bulionu warzywnego, 200 ml śmietany, 2 żółtka, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, szczypta mielonych goździków, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:
Dyni nie obierać, usunąć tylko pestki razem z miękką częścią miąższu, pozostały miąższ pokrajać w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Masło stopić w garnku, poddusić na nim cebulę, dodać cukier i wymieszać z cebulą. Dodać kostki dyni i zalać bulionem. Całość gotować 15 min na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną zupę zmiksować. Śmietanę roztrzepać z żółtkami, wlać do gorącej, ale już nie gotującej się zupy i wymieszać. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać pietruszką.

ZUPA  Z  DYNI  MAKARONOWEJ
Składniki:
1 kg dyni makaronowej, 1/2 małego selera, 1 por, 1 l bulionu z kostki, 4 łyżki masła, 1 szklanka mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, koperek.

Przygotowanie:
Por i seler umyć, oczyścić, pokrajać na małe kawałki lub zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do wrzącego bulionu i gotować na słabym ogniu. Dynię obrać, przekrajać w poprzek na 4 części. Jedną ćwiartkę odłożyć, a pozostałe pokrajać w kostkę, włożyć do bulionu i gotować razem z porem i selerem. Po 1 godz. rozgotowane warzywa przetrzeć przez sito, a potem podgrzać, dodając mleko i masło. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odłożony kawałek dyni ugotować osobno w osolonej wodzie lub bulionie, tak aby miękisz rozpadł się na pasemka przypominające makaron. Odcedzić i włożyć do przetartej zupy. Podając posypać zupę na talerzach drobno posiekanym zielonym koperkiem.

ZUPA  Z  DYNI  NA  BULIONIE
Składniki:
4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki), 75 dag dyni bez skóry i pestek, 3 duże cebule, 3 łyżki soku z cytryny, 3/4 szklanki śmietany, łyżka mąki, cukier, pieprz, sól.

Przygotowanie:
Dynię i obrane cebule pokroić w kostkę, włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, posolić. Gotować na małym ogniu około 30 min, przestudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny, zagotować, zabielić śmietaną starannie wymieszaną z mąką, przyprawić cukrem, solą i pieprzem, jeszcze raz zagotować. Podawać z grzankami z bułki lub chleba tostowego.

ZUPA  Z  DYNI  NA  MLEKU
Składniki:
500 g oczyszczonej żółtej dyni, 3 szklanki mleka, 3–4 łyżki tartej bułki, 2 łyżki masła, sól, 6 łyżek posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:
Dynię obrać, umyć, oczyścić z pestek i strzępków miąższu. Tartą bułkę lekko zrumienić na suchej patelni. W tym czasie pokrajać dynię. Do zrumienionej bułki dodać dynię i masło, wymieszać, udusić do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z gorącym przegotowanym mlekiem i pietruszką. Przyprawić do smaku solą. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem drobnego makaronu. Amatorzy mogą zupę podawać na słodko, zastępując sól cukrem.

ZUPA  Z DYNI  NA  MLEKU  –  PIKANTNA
Składniki:
500 g dyni bez pestek i skóry, 4 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, pieprz, sól.

Przygotowanie:
Dynię opłukać, pokroić w kostkę, zalać szklanką wrzątku, posolić i gotować pod przykryciem, aż zmięknie (około 20 min), a potem zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mus z dyni zalać gorącym mlekiem, przyprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą, zagotować. Podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

ZUPA  Z  DYNI  (NEUTRALNA)
Składniki:
1 duża cebula, 1 mała dynia (1–2 kg), 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 l wywaru z warzyw, sól jodowana, mielone ziele angielskie, mielona gałka muszkatołowa, 100 g pestek dyni, 4 łyżki oleju z pestek dyni.

Przygotowanie:
Obrać cebulę i pokroić ją w dużą kostkę. Obrać dynię, usunąć pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim cebulę i dynię. Zalać wszystko wywarem z warzyw i gotować na małym ogniu przez 20 min. Zmiksować zupę na krem i przyprawić go do smaku solą, zielem angielskim i dużą szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Pestki dyni uprażyć bez tłuszczu na patelni. Nalać zupę na talerze. Do każdego talerza dodać łyżkę oleju z pestek dyni i posypać całość prażonymi pestkami.
Potrawa odpowiednia dla osób z grupą krwi A.

ZUPA  Z  DYNI  (PO  ŚLĄSKU)
Z 500 g dyni ściąć skórkę, usunąć pestki, pokrajać w kostkę i rozgotować w szklance wody do miękkości. Dynię przetrzeć, dodać wywar i 3 szklanki mleka, sól i cukier do smaku, zagotować. Zrobić zacierki (ze 150 g mąki, jajka i łyżeczki masła zagnieść twarde ciasto i zetrzeć na tarce o większych oczkach), wsypać do zupy, ugotować do miękkości. Gdy zupa ma być wykwintniejsza, można dodać kilka siekanych migdałów i podprawić słodką śmietanką.

ZUPA  Z  DYNI  (PRZEPIS  BABCI)
Ćwiartkę dojrzałej dyni średniej wielkości obrać z łupy, wyjąć ze środka włókna z pestkami, pokrajać na kawałki i gotować w wodzie, aż będzie zupełnie miękka. Potem przetrzeć przez sito, rozpuścić na rzadko mlekiem, dodawszy parę gorzkich migdałów usiekanych drobno, zagotować i podać samą lub też z zacierką ugotowaną na mleku.

ZUPA  Z  DYNI  POD  PRZYKRYCIEM  (PO SABAUDZKU)
Składniki:
150 g cebuli, 300 g fenkułów, 1,2 kg dyni, 2 łyżki oleju, 1,5 l bulionu, 6 łyżek śmietany, 75 g sera typu grujer, 250 g ciasta francuskiego, 1 żółtko, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Cebulę, fenkuły i dynię obrać. Cebulę i fenkuły posiekać, dynię pokroić w duże kostki. Odstawić. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim razem cebule z fenkułami. Dodać kostki dyni. Dusić pod przykryciem, aż puszczą sok. Dolać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować pod przykryciem przez 20 min. Piekarnik nagrzać do 200°C. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać. Zupę wlać do wazy lub do glinianej misy. Dodać ser pokrojony w drobną kostkę. Ciasto francuskie rozwinąć i nakryć nim szczelnie wazę. Posmarować z wierzchu żółtkiem. Włożyć do piekarnika na 8 min. Zaraz podawać.

ZUPA  Z  DYNI  Z  HOMAREM
Składniki:
1 dynia (ok. 1,2 kg), 200 ml mleka, 80 g białej cebuli, 1 ząbek czosnku, 5 g świeżego kłącza imbiru, miąższ z jednej małej papryczki chili, 30 g masła, 1/2 łyżeczki curry, 500 ml wywaru z drobiu, sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka siekanych ziół (pietruszka, melisa), 50 g kremówki.
Dodatkowo: 1 ugotowany homar o wadze 1–1,2 kg, pietruszka i melisa do dekoracji.

Przygotowanie:
Z dyni ściąć wieczko. Wydrążyć włóknisty miąższ wraz z nasionami. Mleko wlać do dyni, przykryć wieczkiem. Dynię włożyć do odpowiednio dużego żaroodpornego naczynia, piec 2–2 1/2 godz. w temperaturze 150°C. Wyjąć, mleko przelać do miksera. Wyskrobać miąższ z dyni, zmiksować z mlekiem. Cebulę, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać, podobnie jak papryczkę chili. Masło roztopić, podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Pod koniec smażenia dodać imbir, chili i curry. Dodać wywar z drobiu i purée z dyni, wymieszać, gotować na małym ogniu 10–15 min. Przyprawić solą i pieprzem. Krótko zmiksować i przecedzić przez sito. Dodać posiekane zioła i kremówkę. Mięso homara pokroić w plastry. Zupę jeszcze raz podgrzać, doprawić do smaku, zmiksować. Rozlać do podgrzanych talerzy, włożyć plastry homara, udekorować ziołami.
Przyrządzenie tej zupy zabiera sporo czasu, nawet jeśli zrezygnujemy z homara.

ZUPA  Z  DYNI  Z  IMBIREM,  KURKUMĄ  I  SHERRY
Składniki:
1 dynia (ok. 1 kg), 1 cebula, 250 g marchwi, 1 jabłko, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki mielonego kminku, szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej, 1/8 l wina jabłkowego, 1/2 l bulionu warzywnego, 20 ml sherry, 1 łyżka kremówki z ziołami, 1 łyżka zielonej pasty przyprawowej, 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki, 100 g prażonych pestek z dyni.

Przygotowanie:
Odciąć górną część dyni, a resztę wydrążyć nożem bez rozcinania. Miąższ pokroić w grube plastry. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Marchew oskrobać. Jabłko i marchew zetrzeć na grubej tarce. W średniej wielkości garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię, marchew i jabłko, poddusić razem. Posypać imbirem, kurkumą, kminkiem i gałką muszkatołową. Wlać wino i bulion warzywny. Dusić warzywa ok. 20 min, zmiksować. Przecedzić przez gęste sito, następnie wlać z powrotem do garnka jeszcze raz zagotować. Doprawić sherry, kremówką i pastą przyprawową, dodać sól i pieprz do smaku. Podawać zupę w wydrążonej dyni, posypaną pietruszką i prażonymi pestkami. Do tego chrupiący chleb z pestkami dyni.

ZUPA  Z  DYNI  Z  PAPRYKĄ
Składniki:
800 g dyni Hokkaido, 1,5 l bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, bazylia, estragon, liść laurowy, 200 g słodkiej śmietany, 1 mała czerwona lub zielona papryka, 1 łyżka sosu sojowego, sól ziołowa, sok z połówki cytryny.

Przygotowanie:
Dynię umyć, podzielić na ćwiartki, wyjąć pestki, miąższ pokrajać w grubą kostkę. Nie trzeba obierać, skórka zmięknie w gotowaniu. Gotować w bulionie razem z czosnkiem i ziołami ok. 15 min. Wyjąć liść laurowy, resztę zmiksować i zaprawić śmietaną. Paprykę drobno posiekać, dodać do zupy, ogrzewać jeszcze przez 2 min na małym ogniu. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą ziołową i cytryną.

ZUPA  Z  DYNI  Z  RYŻEM  (PO  DAGESTAŃSKU)
Składniki:
800 g dyni, 4 szklanki mleka, 3/4 szklanki ryżu, szczypta cynamonu, 3 łyżki kwaśnej śmietany, sól.

Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry, pokrajać w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Umyty ryż zalać mlekiem, ugotować na małym ogniu. Ryż z mlekiem połączyć z przetartą dynią, dodać sól, cynamon, podprawić śmietaną.

ZUPA  Z  DYNI  Z  ZIEMNIAKAMI
Składniki:
700 g dyni, 300 g ziemniaków, 2–3 średniej wielkości cebule, 1/2 l wody, 2–3 kostki bulionu warzywnego, 7–8 kropli oliwy paprykowej, 1 łyżka śmietanki.

Przygotowanie:
Dynię, ziemniaki i cebule drobno pokrajać, włożyć do garnka, zalać wodą, gotować pół godziny. Zmiksować i dodać łyżkę śmietanki.
Kto nie lubi smaku cebuli, może ją najpierw poddusić w garnku.
Ten sam przepis można zastosować do cukinii. Zupa jest smaczna również bez ziemniaków. Ważne, by woda przykrywała tylko 3/4 warzyw, inaczej zupa będzie za rzadka.

made by Tolus