Logowanie

zdjęcia w blogach



Zrozumieć, jak rośnie dynia gigant.

Warzywa giganty wbrew pozorom okazują się równie nietypowym produktem ludzkiej psychiki jak najbardziej wyszukane dzieło współczesnej sztuki. I jak się okazuje to nie  przypadek decyduje o gigantycznych rozmiarach dyń.

Jak bardzo czasochłonne i pełne niepokojów jest to hobby zdradzą nam trochę tajemnic Carol O`Mear, który pracuje na wydziale ogrodnictwa Uniwersytetu Stanowego w Kolorado i Dave Stelts z Pensylwanii, obecny prezydent Wspólnoty Hodowców Wielkich Dyń.
Pierwszą rzeczą, jest to aby pamiętać, że gigantyczne warzywa naprawdę są gigantyczne. Każdy hodowca amator może bić swoje rekordy, aby kolejne dynie były większe od poprzednich, jednak dzisiejsze gigantyczne dynie są bliżej wielkości Volkswagena Garbusa. "Pamiętam, kiedy po raz pierwszy zacząłem hodować giganty" powiedział Stelts, który zaczął rywalizować w latach siedemdziesiątych obok swojego ojca. "Dwieście funtów było jak,  wow! A dzisiaj najniższy wynik jaki zobaczysz w tych konkursach to tysiąc funtów. Ponad tysiąc oznacza, że zajmujesz się tym na poważnie."
 
Brytyjczycy tradycyjnie celowali w uprawie gigantycznych roślin. Posiadają oni rekordy świata dla najcięższych czerwonej kapusty, pora, ogórka, pasternaka i cukinii, a także najdłuższego buraka. Ale hobby rozwinęło się tak naprawdę i zyskało na popularności dopiero w Stanach Zjednoczonych. Liczba oficjalnie zgłoszonych konkursów,  więcej niż podwoiła się w ciągu ostatnich dziesięciu lat, począwszy od dwudziestu dwóch w 2004 roku do pięćdziesięciu pięciu w 2014 r.
 
Stelts ustanowił rekord świata 1140 funtami w roku 2000. W roku 2011, jego najlepsza dynia ważyła 1,807.5 funtów, ale jeszcze cztery funty zabrakło do rekordu świata ustawionego w tym roku w Québécu przez nowicjusza Jima Bryson`a i jego dwunastoletnią córkę Kelsey. "To było trudne do podjęcia," Stelts powiedział. "To jest jak pójście na Kentucky Derby i przegrana o długość nosa."
 
W tym roku, największa amerykańska dynia ważyła dwa tysiące pięćdziesiąt osiem funtów, podczas gdy rekord świata jest w posiadaniu dyni 2,323.7 funta wyhodowanej przez szwajcarskiego ogrodnika Beni Meiera, który pracuje na co dzień jako account manager w firmie oprogramowania. Na fotografii Meier i jego dynia.
Poprosiłem Carola O`Meara o odpowiedź, co spowodowało że w ostatnich latach dynie osiągają super rozmiary. „Ważna jest genetyka”, powiedział. Hodowcy idą za śladem genetycznym i szukają właściwych okazów, tak jak czystej krwi zwierząt.” Rekordowa dynia Beni Meier została wyhodowana z nasiona Wallace 2009, pobranego z Ron Wallace 2012, drugiej dyni świata i jako pierwsza ważyła ponad tonę. Nasiona z dyni Meiera prawdopodobnie będą sprzedane na aukcji po 1000 dolarów na sztukę.
 
Kwiat z linii męskiej jest dokładnie kontrolowany. Plantatorzy ręcznie zapylają wybrane kwiaty żeńskie, budząc się o świcie aby delikatnym pędzelkiem połechtać żeński kwiat dyni i na moment poczuć się jak owad. Gdy genetyka zrobiła swoje, hodowcy poświęcają swój cały czas i wysiłki na rzecz opieki i karmienia. Dynie są przykrywane kocem w nocy, aby utrzymać je w cieple by mogły szybko, jak tylko słońce wzejdzie rozpocząć proces fotosyntezy. Owoce umieszczane są na drobnym piasku, aby uniemożliwić powstawanie rozstępów podczas gwałtownego wzrostu. „Potem jest kilka małych dodatkowych rzeczy, w tym sok którym żywią się rośliny”, powiedział O`Meara.
 
„Wyciskanie soku; do jego produkcji używam dużo dobrego materiału organicznego,” powiedział Stelts. Stelts karmi swoje rośliny kompostem (herbatą), dwadzieścia pięć litrów na raz, którą warzy z mieszanki wodorostów, ryb i trawy. Do kompostu dodaje mikoryzę, czyli grzyby tworzące wzajemne korzystne relacje z korzeniami roślin. Inni hodowcy dodają Azospirillum, bakterie które pomagają roślinie pochłaniać więcej azotu oraz spray wapnia i dwutlenek węgla bezpośrednio na liście. Hodowcy często pracują bezpośrednio z mikrobiologami i naukowcami z NASA, aby przetestować nowe eksperymentalne produkty i hormony wzrostu zanim zostaną wprowadzone na rynek. Te wszystkie dodatki są oczywiście całkowicie legalne i przesuwają społeczność hodowców gigantycznych dyń coraz dalej od uzależnienia od znacznie mniej zdrowych syntetycznych nawozów i pestycydów. Istnieją pewne kontrowersje związane z nową techniką stosowaną przez niektórych, stosują oni dwa szczepienia winorośli na jednej łodydze, aby podwoić składniki odżywcze idące do owocu, powiedział Stelts. Mimo tak dużej ilości zabiegów, dynia może być zdyskwalifikowana gdy ma miękkie plamy, dziury lub dowody uszczelniania – oznaki, że hodowca próbował oszukać poprzez wstrzyknięcie wody.
 
Wydaje się prawdopodobne, że fizyka struktury komórek pozwoli na wzrost ale w pewnym momencie będzie to niemożliwe. Inżynierowie mechanicy z Georgia Tech próbowali przewidzieć maksymalny rozmiar dyni. W 2010 roku w opublikowanym w  International Journal of Non-Linear Mechanics, badacz David Hu i jego koledzy zgnietli normalnej wielkości dynie z lokalnego supermarketu pomiędzy płytami metalowymi, mierzyli ich gigantycznych braci, i starali się oszacować na podstawie swoich badań, jak duża dynia można urosnąć. Okazało się, że obecne modele obliczeniowe nie mogą odpowiednio uwzględnić szerokich zmian obserwowanych w kształcie i grubości powłoki dyń gigantów. Na razie badacze stwierdzili, kolosalne owoce pozostaną "źródłem zdumienia."
 
 
Opracowane na podstawie artykułu Nicoli Twilley.
made by Tolus