Logowanie

zdjęcia w blogach



zapiekanki

BOUREKI
Składniki:
1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii, 4 ziemniaki, 1 kg świeżego sera owczego, 500 g startego sera feta, 1/2 szklanki śmietany, 3 posiekane pomidory, 1 drobno posiekany pęczek mięty, mąka, olej, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Obraną i oczyszczoną dynię (cukinie) pokroić w cienkie plasterki, tak samo pokroić ziemniaki i włożyć do miski razem z pomidorami, mięta, solą, pieprzem, połową sera, odrobina oleju i 1/4 szklanki mąki. Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowana tłuszczem. Posypać resztą sera i mąką. Wyrównać masę i polać śmietaną. Piec godzinę w wysokiej temperaturze, następnie przykryć pergaminem i piec jeszcze przez godzinę w średniej temperaturze. Podawać z chlebem.


CUKINIA  NADZIEWANA  (Z  SZYNKĄ)

Składniki:
4 młode cukinie, 1 puszka kukurydzy, 150 g chudej szynki, 2–3 mięsiste pomidory, 3–4 posiekane listki melisy, 1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika, 1 łyżka soku z cytryny, 1 1/2 łyżki margaryny, pieprz, sól.

Przygotowanie:
Z umytych i osuszonych cukinii odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki centymetrowej grubości. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i razem z miąższem cukinii drobno pokroić. Dodać 2 łyżki melisy, ogórecznik, pokrojoną w paseczki szynkę i osączoną kukurydzę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem napełnić łódeczki z cukinii, ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem, skropić stopioną margaryną, przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30–35 min. Gotowe danie posypać pozostałą melisą. Podawać z bułką.

CUKINIA  ZAPIEKANA  NA  RUMIANO
Składniki:
500 g cukinii, sól, 2 cebule, 100 g gotowanej szynki, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jaja, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki oleju, 100 g startego sera gouda.

Przygotowanie:
Cukinię umyć, osuszyć, obciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych otworach, oprószyć solą, wyłożyć na gazę i wycisnąć wydzielający się sok. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Cebule i szynkę wymieszaną z mąką i jajami połączyć z odciśniętą masą cukinii, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Olej rozgrzać w płaskim naczyniu do zapiekania, naczynie napełnić przygotowaną masą i wsunąć do zimnego piekarnika. Zapiekać ok. 35–40 min w temperaturze 200–220°C (w kombiwarze 180–200°C). Na krótko przed końcem zapiekania posypać cukinię startym serem, by w gorącym piekarniku roztopił się i pokrył zapiekankę zrumienioną skórką. Podawać z chrupiącym przaśnym plackiem pszennym.

CUKINIA  ZAPIEKANA  PO  WŁOSKU
Składniki:
1–2 kg młodej cukinii, 4 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 1 1/2 szklanki pomidorów bez skórki, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki koperku, 1/2 łyżki tymianku (majeranku, bazylii), pieprz, 2 jaja, 1/2 szklanki startego sera, 1/2 szklanki bułki tartej.

Przygotowanie:
Cukinie umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć. Wydrążony miąższ posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć posiekany czosnek, smażyć 1 min. Dodać cukinię, posolić, smażyć 10 min. Dodać pokrojone pomidory, zioła, zieleninę i pieprz, dusić 10 min. Dodać ser i bułkę, wymieszać. Zestawić patelnię z ognia, dodać rozmącone jaja. Nałożyć nadzienie do łódeczek z cukinii, posypać tartym serem, zapiekać 35–45 min w temperaturze 180°C.

CZYGYRTMA  Z  DYNI
Składniki:
1 kg dyni pomarańczowej, 2 łyżki masła, 1–2 cebule, 2 jaja, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka cynamonu, sól, zielona pietruszka.

Przygotowanie:
Dynię opłukać, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokrajać w grubą kostkę. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać dynię, polać wodą lub rosołem z kostki, posypać solą, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Następnie przełożyć na półmisek ogniotrwały wysmarowany tłuszczem, posypać cynamonem, zalać jajkami rozmąconymi ze śmietaną i zapiec w piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.

DYNIA  HOKKAIDO  NADZIEWANA
Składniki:
150 g ryżu długoziarnistego, 2 dynie Hokkaido (po 1 kg), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy lub oleju, 500 g mieszanego mięsa mielonego, 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki, 3 jaja, 100 g śmietany kremowej, 100 ml mleka, 100 g startego sera gouda, sól.

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Dynie umyć, ściąć wieczka, wydrążyć pestki. Miąższ wybrać, pozostawiając ścianki grubości 1–2 cm. Wnętrze dyń lekko posolić. Wieczka i wydrążony miąższ zetrzeć na tarce. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na gorącym oleju. Następnie podsmażyć mięso, dodać ugotowany i osączony ryż i startą dynię, poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Masą napełnić dynie. Jaja roztrzepać ze śmietaną i mlekiem, doprawić solą i pieprzem, polać nadzienie. Dynie przykryć folią aluminiową i piec 60 min w temperaturze 175°C. Posypać serem, zapiec jeszcze raz do roztopienia się sera.

DYNIA  LUB  KABACZKI  ZAPIEKANE  Z  RYŻEM  I  PAPRYKĄ
Składniki:
200 g ryżu, 3 strąki papryki, 40 g tłuszczu, 50 g cebuli, 800 g dyni lub kabaczków, 0,5 l sosu pomidorowego, 30 g sera tylżyckiego.

Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. Cebulę obrać, pokrajać w kostkę, usmażyć na tłuszczu (40 g). Dynię umyć, obrać, wybrać pestki, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z ryżem, cebulą i drobno pokrajaną papryką, ułożyć na półmisku do zapiekania. Zalać sosem pomidorowym. Posypać tartym serem, wstawić na kilka minut do piekarnika. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć i podać na tym samym półmisku.

DYNIA  Z CUKINIĄ  ZAPIEKANA  „HALLOWEEN”
Składniki:
500 g miąższu dyni, 250 ml cydru lub wina z jabłek, 3 plastry świeżego kłącza imbiru, 1 goździk, 2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g), 25 g masła, cytrynowy pieprz, 60 g nasion słonecznika, 150 g kremówki, 4 żółtka, biały pieprz, sól.

Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę 1-centymetrową. Cydr (wino jabłkowe) zagrzać z dwoma plastrami imbiru i goździkiem, gotować w tym kostki dyni ok. 5 min, by nie stały się zbyt miękkie, odcedzić na sicie. Cukinie umyć, obciąć końce, pokroić na cztery równej wielkości kawałki długości ok. 3 cm, kawałki te pokroić wzdłuż na osiem części. Masło roztopić, krótko przesmażyć na nim słupki cukinii, przyprawić solą i cytrynowym pieprzem. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.
W każdej z czterech owalnych foremek do zapiekania (dł. ok. 15 cm) ułożyć wzdłuż boków kostki dyni, w środku słupki cukinii (skórką do góry), posypać uprażonymi nasionami słonecznika. Kremówkę roztrzepać z żółtkami, białym pieprzem, solą, wmieszać do tego pozostały drobno pokrojony plaster imbiru. Śmietanowo-jajeczną masę porozdzielać na foremki i polać nią zapiekankę. Foremki wsunąć do zimnego piekarnika. Zapiekać ok. 25 min w temperaturze 200–220°C (w kombiwarze 180–200°C). Podawać z dodatkiem sałaty z musztardowym sosem winegret i z lekkim różowym winem.

DYNIA  Z  MAKARONEM
Składniki:
1 kg dyni, 2–3 łyżki oleju, 4 jaja, 200 g makaronu (wstążki), 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 2–3 łyżki cukru, sól; tłuszcz i bułka tarta do formy.

Przygotowanie:
Ugotować makaron. Umytą dynię obrać i po usunięciu pestek pokroić na drobne kawałki, a następnie obsmażyć na oleju, wymieszać z makaronem, ubitymi z cukrem jajami i cynamonem. Odrobinę posolić. Uzyskaną masę przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.

DYNIA  ZAPIEKANA  W  SOSIE  BESZAMELOWYM
Składniki:
1,20 kg dyni, 1 kostka bulionu z drobiu, sól, 30 g sera szwajcarskiego lub trapistów.
Na sos beszamelowy: 40 g masła lub margaryny, 40 g mąki, 1/3–1/2 l mleka, sól, 1–2 żółtka lub 1 jajo, 1 kostka przyprawy do zup.

Przygotowanie:
Dynię opłukać, obrać, wybrać pestki, pokrajać w grubą kostkę. Włożyć do płaskiego rondla lub ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić 1 kostką bulionu rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
Przyrządzić sos beszamelowy: tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, dodać sól, rozpuszczoną kostkę przyprawy do zup, zagotować. Do utartych trzepaczką żółtek wlewać po trochu gorącego sosu, stale mieszając, podgrzewać uważając, aby się nie „zwarzył”. (Dodając całe jajo zamiast żółtek, należy je ubić na pulchną masę).
Sosem zalać dynię, posypać z wierzchu tartym serem. Wstawić do piekarnika na 10 min. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć. Podawać na tym półmisku, na którym się zapiekała.

DYNIA  ZAPIEKANA  W  SOSIE  POMIDOROWYM
Składniki:
1,20 kg dyni, 1/3 l sosu pomidorowego, 30 g sera (np. tylżyckiego).

Przygotowanie:
Dynię opłukać, obrać ze skórki, wybrać pestki, pokrajać w grubą kostkę, ułożyć na półmisku do zapiekania, skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 min. Przyrządzić sos pomidorowy. Zetrzeć ser na drobnej tarce. Gdy dynia jest miękka, wyjąć, zalać sosem pomidorowym, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika na 10 min. Gdy ser się zrumieni, wyjąć i podać na tym samym półmisku.

DYNIA  ZAPIEKANA  Z  JAJAMI
Składniki:
800 g dyni, 2 cebule, 3 jaja, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżka soku z cytryny, 50 g ostrego sera, sól, pieprz, koperek.

Przygotowanie:
Dynię opłukać, obrać ze skórki, wyjąć pestki, miąższ pokrajać w kostkę, oprószyć solą, dodać podsmażoną na maśle, drobno poszatkowaną cebulę i skropić cytryną. Przykryć i dusić do miękkości, po czym dodać rozmącone jaja, dobrze wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Zalać śmietaną i posypać startym ostrym serem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

DYNIA  ZAPIEKANA  Z  RYŻEM
Składniki:
1 kg dyni, 3/4 szklanki ryżu, 2 duże cebule, 2 jaja, 1/2 szklanki tartego żółtego sera, 2 łyżki oleju, łyżka sosu sojowego, zielenina, sól.
Na sos pomidorowy: 1 łyżka masła lub margaryny, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki), 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, 2 łyżki śmietany, cukier, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ. Twardy miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulą. Masę włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Z mąki i tłuszczu sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną. Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać utartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną i podać na stół w naczyniu, w którym się zapiekała. Jeść z pikantną surówką.

DYNIA  ZAPIEKANA  ZE  ŚMIETANĄ
Składniki:
800 g dyni, 2 ziemniaki, 2 jaja, 2–3 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, 2 łyżki startego sera, 1 łyżeczka tartej bułki, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać, usunąć miąższ, pokroić w kawałki i rozgotować, wlewając na dno garnka 2–3 łyżki wody (dynia puszcza sok). Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub durszlak, dodać jaja, mąkę, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać z dynią. Utarty ser połączyć z tartą bułką, wysypać tym natłuszczone naczynie do zapiekania. Przełożyć dynię. Na wierzchu położyć małe kawałeczki masła. Zapiekać ok. 20 min.

KABACZKI  NADZIEWANE  (PO  GRUZIŃSKU)
Składniki:
300 g mięsa wieprzowego, 2 kabaczki, 100 g ryżu, 1 spora cebula, 2 łyżki śmietany, 1 jajo, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, 2 łyżki tłuszczu, tymianek, bazylia, pieprz, sól, zielona pietruszka.

Przygotowanie:
Kabaczki umyć, obrać ze skóry, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, obgotować (4 min), wyjąć, ostudzić. Przekrajać wzdłuż na połowę, wydrążyć miąższ. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, posolić dobrze wewnątrz. Ryż umyć, ugotować na sypko. Mięso i cebulę drobno posiekać, obsmażyć na patelni, po czym dusić, podlewając wodą. Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać miąższ z kabaczków (bez pestek), ryż, jajo, przyprawy ziołowe, sól i pieprz, wymieszać. Połówki kabaczków napełnić przygotowanym farszem. Stopić na patelni resztę tłuszczu, z mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać przecier pomidorowy, tymianek, soli i pieprzu do smaku. Połączyć ze śmietaną. Tak przygotowanym sosem zalać kabaczki, wstawić do silnie nagrzanego piekarnika na 30–40 min. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.

LASAGNE  Z  DORSZEM  W  SOSIE  DYNIOWYM
Składniki:
8 płatów lasagne, 500 g filetów z dorsza, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Na sos dyniowy: 400 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę, 1 szalotka, obrana i drobno posiekana, 15 g masła, 150 ml wody, 1 kostka rosołu drobiowego, 1/4 łyżeczki curry, szczypta chili, sól, pieprz.
Na sos beszamelowy: 20 g masła, 1 łyżka mąki, 150 ml mleka, 1 łyżka startego ostrego sera, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Płaty lasagne ugotować w osolonej wodzie „al dente”, wyjąć i osączyć na ściereczce. Filety z dorsza posypać solą i pieprzem, krótko smażyć na gorącym oleju. Odstawić. Szalotkę poddusić na maśle, dodać dynię i dusić razem. Wlać wodę i kostkę bulionową, dusić pod przykryciem do miękkości, przez 15–20 min. Zmiksować, doprawić solą, pieprzem, curry i chili.
Przyrządzić sos beszamelowy: stopić masło, dodać mąkę, zasmażyć, wlać mleko, zagotować, doprawić solą i pieprzem, wsypać starty ser.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, układać na przemian płaty lasagne, dynię, rybę i sos beszamelowy. Ostatnią warstwę powinna tworzyć dynia polana sosem beszamelowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać około 20 min.

MIĘSO  ZAPIEKANE  Z  DYNIĄ  (PO  DAGESTAŃSKU)
Składniki:
500 g dyni, 300 g mięsa mielonego, 100 g ryżu, 3 łyżki masła, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki przecieru pomidorowego, szczypta cynamonu, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Ryż przebrać, umyć, podgotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić na durszlaku. Cebulę obrać z łuski, drobno pokrajać, przesmażyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Dynię obrać, oczyścić, pokrajać w sporą kostkę, oprószyć solą i cynamonem. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, ułożyć w nim warstwę ryżu, warstwę dyni, potem warstwę mięsa z cebulą i tak na zmianę do wyczerpania się składników. Przecier pomidorowy rozprowadzić w wodzie (1/2 szklanki), dodać śmietanę, dobrze wymieszać i zalać potrawę. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30–40 min.

SUFLET  Z  CUKINII  I  SERA
Składniki (na 4 porcje):
500 g cukinii, 4 jaja (osobno białka i żółtka), 100 g startego parmezanu, 20 g masła, tymianek, sól.
Na sos beszamelowy: 30 g masła, 40 g mąki, 250 ml mleka, sól ziołowa, pieprz.

Przygotowanie:
Cukinię umyć, ściąć końce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondla i dusić na małym ogniu tak długo, aż prawie cała woda wyparuje. Wyjąć z garnka i osączyć na sicie. Przyrządzić sos: masło włożyć do małego rondelka i roztopić, dodać mąkę i lekko zasmażyć, następnie wlać mleko, rozmieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i zagotować ciągle mieszając. Po 4–5 min zdjąć z ognia, doprawić solą ziołową i białym pieprzem, nieco ostudzić. Do małej foremki do sufletów włożyć masło, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Żółtka, starty parmezan i tymianek połączyć z przestudzonym białym sosem, dobrze wymieszać, dodać cukinię i jeszcze raz wymieszać wszystkie składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Foremkę z roztopionym masłem wyjąć z piekarnika, napełnić masą. Suflet zapiekać około 15–20 min, do uzyskania złocistego koloru. Podawać natychmiast po wyjęciu z piecyka.

SUFLET  Z  DYNI  I  FENKUŁU
Składniki:
1 kg dyni, 400 g fenkułu (kopru włoskiego), 4 duże lub 5 małych jaj, 150 g twarogu, 100 ml śmietany, 1/2 pęczka pietruszki, sok i skórka z połówki cytryny, 1 łyżka łagodnego curry, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka soli ziołowej, szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej, biały pieprz do smaku, masło do wysmarowania formy, 2 łyżki sezamu.

Przygotowanie:
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę nie większą niż 1 cm. Fenkuł umyć, oczyścić i pokroić w kostkę takiej samej wielkości. Zalać wodą na wysokość ok. 1 cm i dusić pod przykryciem przez 5 min, następnie dodać dynię i dusić następne 5 min. Warzywa odcedzić, wywar wykorzystać na zupę. Wszystkie pozostałe składniki, oprócz pietruszki, zmiksować. Pietruszkę posiekać. Żaroodporną formę wysmarować masłem, włożyć wymieszane duszone warzywa, polać masą jajeczną z dodatkiem pietruszki. Posypać sezamem i zapiekać ok. 40 min w temperaturze 200°C. (Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, ale czas gotowania jest nieco dłuższy).

WYKWINTNA  ZAPIEKANKA  Z  CUKINII
Składniki:
400 g cukinii, 120 g grzybów lejkowców dętych, 500 g gotowanej, peklowanej wieprzowiny, 5 liści winorośli z puszki, 100 g tartego sera grujer, 300 ml czerwonego wina, 300 ml śmietany, 3 jaja, sól morska, pieprz.

Przygotowanie:
Cukinie obrać i pokroić w talarki grubości 5 mm. Zblanszować przez kilka minut w osolonej wrzącej wodzie. Osączyć, odstawić. Grzyby pokroić na pół. Umyć je i odcisnąć. Odstawić. Mięso pokroić w cienkie plastry. Odstawić. Opłukać liście winogron, odstawić. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Przyrządzić masę do zapiekania: w rondlu odparować 2/3 wina. Dodać śmietanę, jajka, sól morską i pieprz. Układać warstwami na przemian składniki zapiekanki: cukinie (warstwa o grubości 0,5 cm), mięso, grzyby i liście winogron aż do ich wyczerpania. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa cukinii. Polać wcześniej przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 min. Wyjąć naczynie z piekarnika, posypać serem. Wstawić pod grill i zrumienić powierzchnię dania. Zaraz podawać.

ZAPIEKANKA  Z  DYNI
Składniki:
1,2 kg dyni, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1/4 l bulionu warzywnego, 200 g śmietany, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru, sól morska, szczypta chili, 100 g chleba chrupkiego (lub bułki tartej), 100 g startego sera gouda.

Przygotowanie:
Z dyni usunąć pestki, miąższ zetrzeć na jarzynówce. Cebulę i czosnek drobno posiekać i wymieszać z dynią. Całość przełożyć do żaroodpornej formy z niskim brzegiem. Zimny bulion roztrzepać ze śmietaną, kolendrą, imbirem, solą i chili, polać dynię. Powierzchnię posypać świeżo startym chlebem chrupkim i serem. Formę wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180°C. Zapiekać ok. 45 min, aż powierzchnia zapiekanki zbrązowieje.

ZAPIEKANKA  Z  DYNI  I  CZERWONEJ  FASOLI
Składniki:
300 g pokrojonego w plastry miąższu dyni, 2 cebule pokrojone w talarki, 2 posiekane ząbki czosnku, 500 g czerwonej fasoli z puszki (osączonej), 50 g bułki tartej, 1 pęczek pietruszki, 50 g oliwy.

Przygotowanie:
Plastry dyni obsmażyć na oliwie na złoto. Talarki cebuli udusić na oliwie do miękkości razem z posiekanym czosnkiem. W naczyniu do zapiekania układać na przemian fasolę, dynię i cebulę, posypując każdą warstwę solą i pieprzem. Pietruszkę drobno posiekać, wymieszać z bułką tartą i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką polać powierzchnię zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać przez 20–25 min.

ZAPIEKANKA  Z  DYNI,  MIGDAŁÓW  I  JAJ
Składniki:
400 g obranej dyni, 100 g drobno zmielonych migdałów, 100 g świeżo startego parmezanu, 6 jaj, 60 g miękkiego masła, sól, biały pieprz.

Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić na małe kawałki, lekko posolić, rozgotować z odrobiną wody pod przykryciem. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Połowę migdałów i masła wymieszać z dynią. Jaja roztrzepać, wymieszać na gładką masę z połową parmezanu, następnie ciągle mieszając dodawać po łyżce purée z dyni. Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, posypać resztą migdałów i wiórkami masła. Zapiekać przez 30 min. w temperaturze 200°C. Podawać zaraz po wyjęciu z pieca.

ZAPIEKANKA  Z DYNIĄ  I  BARANINĄ
Składniki:
400 g chudej baraniny, 600 g dyni, 250 g małych pomidorów, 2 cebule, 4 łyżki tłuszczu, zielona bazylia, kolendra, koperek, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Mięso umyć i pokrajać na małe kawałki. Obsmażyć je w tłuszczu i wlać tyle gorącej wody, aby było przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, po 15 minutach dodać drobno posiekaną i podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 30 min. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na wierzchu pokrajaną na małe kawałki i podsmażoną dynię i połówki pomidorów, podlać wodą, oprószyć solą i wstawić do umiarkowanie nagrzanego piekarnika. Zapiekać dopóki mięso i dynia nie staną się miękkie. Przed podaniem posypać drobno posiekaną bazylią, kolendrą i koperkiem.

ZAPIEKANKA  Z  PIECZAREK  I  CUKINII
Składniki:
600 g cukinii, 300 g pieczarek, 1 łyżka masła lub margaryny, 250 g czerwonej papryki, świeże liście bazylii (z 1 pojemnika), 4 jaja, 4 łyżki mleka, 150 g kremówki, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, 100 g startego sera gouda.

Przygotowanie:
Cukinię umyć, osuszyć, obciąć końce, pociąć wzdłuż na paski szerokości 0,5 cm (nie obierać). Pieczarki oczyścić, obetrzeć kuchennym papierem, pokroić w grube plasterki. Masło (margarynę) roztopić na patelni, krótko poddusić na nim cukinię i pieczarki. Strąki papryki umyć, przepołowić, wyciąć nasady łodyżek, usunąć nasiona i przegrody nasienne, pokroić w cienkie paski, blanszować przez 1–2 min w osolonym wrzątku, wyłożyć na sito do obcieknięcia. W natłuszczonej owalnej formie do zapiekania układać na przemian plasterki pieczarek, paski cukinii i papryki. Liście bazylii opłukać, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić w paseczki. Jaja rozmieszać z mlekiem i kremówką, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i rozgniecionym czosnkiem. Masę jajeczną wylać na zapiekankę, z wierzchu obsypać serem, formę wsunąć do zimnego piekarnika. Zapiekać ok. 30–40 min w temperaturze 200°C (w kombiwarze 180°C).

made by Tolus