Logowanie

zdjęcia w blogach



Naukowcy o dyni

Substancje wykryte w dyni mogą potencjalnie zastąpić lub drastycznie obniżyć dzienną dawkę insuliny podawanej osobom chorym na cukrzycę - wynika z najnowszych danych opublikowanych w czasopismach “Chemistry & Industry” oraz w “Journal of the Society of Chemical Industry” (SCI).

Badania ujawniły, że wyciąg z dyni promuje regenerację uszkodzonych komórek trzustki u szczurów chorujących na cukrzycę, zwiększając liczbę komórek beta produkujących insulinę oraz podnosząc poziom tego hormonu we krwi.

Grupa naukowców prowadzona przez dr Tao Xia z East China Normal University w Szanghaju (Chiny) odkryła, że chore na cukrzycę szczury karmione wyciągiem z dyni miały tylko 5 procent mniej plazmy insulinowej oraz 8 procent mniej komórek beta od zdrowych zwierząt.

Dr Xia twierdzi, że ekstrakt z dyni jest potencjalnie bardzo dobrym produktem dla osób zagrożonych ryzykiem zachorowania na cukrzycę, jak również dla tych, u których ta choroba już się rozwinęła. Dr Xia dodaje, że nawet jeśli zastrzyki insulinowe musiałyby zostać u niektórych pacjentów utrzymane, to dawka hormonu przy podawaniu ekstraktu z dyni mogłaby zostać drastycznie obniżona.

Dr David Bender z Royal Free and University College Medical School w Londynie (Wielka Brytania) twierdzi, że odkrycie to jest niezwykle fascynujące. Najważniejsze, że karmienie wyciągiem z dyni zapobiega postępującej destrukcji komórek beta trzustki. Trudno jednak zdaniem dra Bendera ocenić, czy ekstrakt z dyni będzie powodował regenerację tych komórek także u człowieka. „Myślę, że najbardziej interesujący może okazać się fakt, że wyciąg ten może stać się w przyszłości pierwszym lekiem doustnym”.

Ochronne działanie ekstrakt z dyni zawdzięcza antyoksydantom i D-chiroinozytolowi, cząsteczce, która zapewnia aktywność insuliny. Zwiększony poziom insuliny powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi, co obniża poziom tlenu, który niszczy błony komórek beta, zapobiegając dalszym uszkodzeniom i umożliwiając ich regenerację.

made by Tolus