Logowanie

zdjęcia w blogach



Dynia zamiast insuliny?

Liczbę osób chorych na cukrzycę szacuje się na ok. 230 mln, co stanowi 6% populacji ludzi dorosłych na całym świecie. Nic więc dziwnego, że badania mające na celu zwalczenie lub poważne ograniczenie tej choroby prowadzone są wciąż bardzo dynamicznie. Ostatnie doniesienie chińskich uczonych wskazuje, że problemy terapeutyczne można w znacznej mierze ominąć, stosując ekstrakt z dyni.

Badania przeprowadzono na szczurach, chorych na cukrzycę typu I, czyli tzw. cukrzycę insulinozależną. Choroba ta powstaje w wyniku zniszczenia trzustkowych wysepek beta, których komórki produkują insulinę. Z tego też względu chorzy zmuszeni są do wstrzykiwania sobie insuliny obcego pochodzenia, która ureguluje odpowiednio poziom cukru. Zespół badawczy, prowadzony przez Tao Xia z East China Normal University w Szanghaju skupił swoją uwagę na ekstraktach z dyni.

Okazało się, że chore szczury, którym doustnie podawano owe ekstrakty, produkowały zaledwie 5% insuliny mniej w porównaniu ze szczurami zdrowymi i miały tylko 8% mnie komórek beta. Różnice te są wprawdzie zbyt duże, żeby można było wyeliminować zastrzyki z insuliny, jednak po pierwsze umożliwia to znaczne zmniejszenie dawki podawanego hormonu, po drugie zaś mniej zauważalne będą skutki uboczne cukrzycy.

Znaczenie odkrycia wynika jednak - tak naprawdę - z trzech powodów. Przede wszystkim istotny jest fakt, że spożywanie ekstraktu z dyni wpływa na ochronę komórek beta przed czynnikami powodującymi ich niszczenie, może mieć zatem olbrzymie znaczenie w terapii osób, u których podejrzewa się pierwsze stadia rozwoju choroby. Druga sprawa to możliwość stosowania doustnego, a więc z pominięciem zastrzyków. Bardzo ważne jest również to, że z ekstraktów można otrzymać poszczególne substancje czynne i na ich bazie konstruować nowe leki.

Obecnie podejrzewa się, że działanie ekstraktu to skojarzone efekty zawartych w nim przeciwutleniaczy, jak i obecność D-inozytolu - substancji, która reguluje aktywność hormonu. Badacze mają nadzieję, że ekstrakt sprawdzi się nie tylko u chorych z cukrzycą typu I, ale także w przypadku cukrzycy typu II.

 

Badania opublikowano w Journal of the Science of Food and Agriculture, 2007; nr 87, str. 1753-57

made by Tolus