Logowanie

zdjęcia w blogach



Zupa z dyni nr 3

Składniki: nieduża, mięsista, okrągła dynia, kubeczek śmietany (250 ml), 1 l mleka, pęczek natki, 25 dag żółtego sera, sól, pieprz.

Skorupę dyni umyć dokładnie z zewnątrz i obciąć ogonek na wysokości 2-3 cm. Wokół ogonka wykonać okrągłe nacięcie w taki sposób, by powstała pokrywka, którą da się wyjąć. Nacięcie musi być głębokie i mieć kształt stożka. Z wnętrza dyni wybrać starannie wszystkie włókna i pestki, a następnie, posługując się ostrą łyżką, zeskrobać trochę miąższu. Pestki i włókna wyrzucić, miąższ pozostawić w środku. Do środka wlać śmietanę oraz mleko, wymieszać razem z miąższem. Posolić, popieprzyć, można dodać szczyptę cukru. Posiekać drobno pietruszkę, wsypać do zupy. Przykryć odciętym wierzchem dyni, który posłuży za pokrywkę i wstawić do nagrzanego(165oC) piekarnika na półtorej godz. Po wyjęciu zetrzeć ser do zupy, ponownie wstawić do piekarnika już bez przykrycia, zapiec około 30 min, aby ser się zarumienił. Zupę podawać w skorupie dyni.

made by Tolus