Logowanie

Losowe zdjęcie

EGVGA


Zbiór i przechowywanie

Owoce dyni zbiera się wraz z szypułkami w 12 do 20 tygodni po posadzeniu. Zbiory przeprowadza się od lipca do pierwszych przymrozków. Zbieramy je stopniowo co kilka dni, gdyż częsty zbiór wpływa na obfitsze plonowanie. Owoce dyni zbiera się wyłącznie w fazie całkowitej ich dojrzałości. Ich skórka jest wtedy bardzo twarda a pędy zaczynają powoli zasychać. Ze zbiorem trzeba zdążyć przed pierwszym przymrozkiem, gdyż nawet lekko przymrożone owoce dyni nie będą nadawały się do przechowywania.

Przed przechowywaniem owoce dyni należy rozłożyć na słońcu, aby ich skórka stwardniała i stała się barierą opóźniającą utratę wody. Przechowywane w przewiewnym pomieszczeniu w temp. około 10°C mogą przebywać nawet do 6 miesięcy.

made by Pumpkin.pl