Logowanie

zdjęcia w blogach



Zapiekanka

1 cebula, 2 ząbki czosnku, 6 pieczarek, oliwa do smażenia, 400 g mielonej chudej wieprzowiny, 1 puszka pomidorów (400 g), sól, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki chilli, 2 łyżki oregano, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 dynia (1 kg), 2 pomidory, 200 g żółtego sera

Obraną cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy, oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy oliwę i kolejno wrzucamy na patelnię cebulę, czosnek, pieczarki i mieloną wieprzowinę. Smażymy, aż mięso straci krwisty kolor. Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki i przyprawy - sól, pieprz, chilli, jedną łyżkę oregano, zioła prowansalskie i posiekaną natkę. Jeszcze chwilę dusimy. Miąższ dyni i pomidory kroimy na plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami dynię i mięso, na wierzchu kładziemy pomidory, posypujemy pozostałym oregano i tartym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
 

made by Tolus