Logowanie

zdjęcia w blogach



Ryba z marynowaną dynią

Składniki
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
dynia marynowana - 1 słoiczek
filety z białej ryby morskiej - 40 dag
jabłko - 1 szt.
kostka bulionowa - 1 szt.
masło - 2 łyżki
oliwa - 3 łyżki
oregano - 1 szczypta
papryka mielona - 1 szczypta
pieprz mielony - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tymianek - 1 szczypta
ugotowane buraki - 2 szt.

Sposób przyrządzenia
Cytrynę umyć, cienko obrać ze skórki i wycisnąć sok. Filety rybne opłukać, osuszyć, skropić sokiem cytrynowym.
W płaskim rondlu zagotować 0,5 litra wody z dodatkiem kostki bulionowej, paseczka skórki cytrynowej oraz 2-3 gałązek tymianku i oregano.
Zmniejszyć ogień, włożyć do bulionu filety rybne i gotować na Buraki obrać, pokroić w kostkę lub łyżeczką wydrążyć z miąższu kulki, skropić marynatą z dyni.
Do ryby dodać dynię i buraki. Oliwę wymieszać z kilkoma łyżkami marynaty z dyni, doprawić rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę skropić sosem i udekorować ziołami.

made by Tolus