Logowanie

zdjęcia w blogach



Przepisy Indian

Pieczona dynia z miodem

Składniki:

4 średnie dynie, miód, masło, pieprz.

Danie dla 8 osób. Przepołowić cztery średniej wielkości dynie, wybrać z nich miąższ, nasiona i oczyścić dokładnie. Po tym do każdej wydrążonej połówki należy włożyć po dwie łyżki miodu, jednej łyżce masła (lub margaryny) i po szczypcie (lub dwóch) pieprzu. Dynie następnie należy włożyć do naczynia żaroodpornego i piec nie przykryte w temperaturze 1800C przez około dwie i pół godziny, aż dynia stanie się miękka.

 

 
Pieczona dynia z porem

Składniki:

1 kg dyni, 8 porów, pół łyżeczki startych nasion kopru, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki majeranku i ¼ łyżeczki pieprzu.

 

Danie dla 4 osób. Dynie pokroić w dwucentymetrowe paski i włożyć do rondla. Do tego należy dodać por i dobrze wymieszać. Osobno zaleca się zmieszać przyprawy: pół łyżeczki startych nasion koperku, jedną łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki majeranku i ¼ łyżeczki pieprzu. Tak pozyskana mieszanką należy posypać dynię zmieszaną uprzednio z porem. Piec należy w temperaturze 1800C przez około dwie i pół godziny w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.

 

Zupa z letniej dyni, wg. Indian Iroquois

Składniki:

1 kg piure z dyni, 1 litr mleka, masło, miód, syrop klonowy,  majeranek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pomarańcza.

Danie na 10 osób. Piure z dyni należy zmieszać z jednym litrem mleka, dwoma łyżkami masła, i dwoma łyżkami miodu. Do tego należy dodać dwie łyżki syropu klonowego, pół łyżeczki majeranku, szczyptę pieprzu, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej i jedną łyżeczkę soli. Następnie wolno podgrzewamy mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Gdy już zupa jest ciepła, dolewa się do niej cienkim strumieniem sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i nadal miesza. Gotowe danie podaje się na gorąco. Ale i tę samą potrawę można podać jako chłodnik. Trzeba tylko wtedy zupę rozcieńczyć dwoma szklankami zamrożonego mleka.

 

Zupa z letniej dyni, wg. Indian Iroquois

Składniki:

1 kg dyni, 2 pory, miód, koperek, sól, pieprz.

Do dużego garnka wkładamy kilogram umytej i pokrojonej dyni. Dokładamy dwa pory, jedną łyżkę miodu i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu. Po tym dorzucamy jedną łyżkę świeżego posiekanego koperku. Całość przecieramy przez sito i ponownie umieszczamy w garnku dosypując jedną łyżkę soli, 1/8 łyżki pieprzu i podgrzewamy jeszcze przez 5-10 minut. Zupę tak przygotowaną na 6-8 osób podajemy na gorąco lub po schłodzeniu, z tym że podawana jako chłodnik musi być rozcieńczona małą ilością wody.

Pieczona dynia w całości

Składniki:

1 dynia, miód, wino, masło

Przepis na 6-8 osób. Całą dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez półtorej godziny. Następnie wyjmujemy dynie z piekarnika, wycinamy na jej szczycie otwór o średnicy 10 centymetrów i przez niego wybieramy z środka miąższ i nasiona. Mieszamy dwie łyżki miodu z dwoma łyżkami wina jabłkowego i z dwoma łyżkami stopionego masła. Uzyskany płyn wlewamy do środka dyni. Otwór zakrywamy wykrojonym denkiem i z powrotem wkładamy całość do piekarnika, pieczemy jeszcze przez około 40 minut, podlewając dynię od czasu do czasu. Tak przygotowane danie podajemy w całości na stół i dzielimy na kliny jak arbuza. Każdą porcję polewamy jeszcze dodatkowo małą ilością pieczonej razem z nią mieszanką.

 

 

Dynia w rosole

Składniki:

1 dynia, 3 pory, masło, sól, pieprz, rosół

Dynie pokroić na duże kawałki (po uprzednim wyjęciu z niej miąższu i nasion), wrzucić do garnka trzy umyte i pokrojone pory, dwie łyżki masła lub tłuszczu kurzego, pół łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Całość podgrzewa się pod przykryciem przez około 30 minut, aż do zmiękczenia a potem podaje w miskach polane dwoma szklankami kurzego lub wołowego rosołu.

Smażone kwiaty dyni

Składniki:
3 tuziny kwiatów, mleko, mąka, sól, pieprz, papryka

Aby tak sobie pojeść, należy trzy tuziny kwiatów zerwać przed kwitnieniem i umieścić je na dużej patelni z uprzednio mocno podgrzanym olejem i delikatnie zalać uprzednio przygotowaną mieszaniną zrobioną z jednej szklanki mleka, jednej łyżki mąki, jednej łyżeczki soli i szczypty pieprzu. Kwiaty piecze się tak długo, aż nabiorą złocistego koloru. Po tym należy odsączyć olej przez płótno i przybrać kwiaty papryką. Je się to na gorąco.

 

made by Tolus