Logowanie

zdjęcia w blogach



Powidła dyniowo-pomarańczowe

Dojrzała, żółta dynia (ok. 2 kg), 2 pomarańcze, 4-5 łyżek wody, 250 g cukru, sok z 2 cytryn, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 5 łyżek otartej skórki pomarańczowej.

Dynię oczyszczamy z pestek i skóry i kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. Mieszamy z dynią, zalewamy 4-5 łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż składniki rozgotują się na jednolitą masę. Przecieramy mus przez sito, dodajemy cukier, sok z cytryn, imbir i skórkę pomarańczową. Smażymy do żądanej gęstości i rozkładamy do słoików. Powidła można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie lub pasteryzować i przenieść do spiżarni.
 

made by Tolus