Logowanie

zdjęcia w blogach



Placki z dyni i kurczaka

• 1/2 średniej dyni
• 2-3 jaja
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki kaszki manny
• 1 duża pierś z kurczaka
• 1 cebula
• zioła dowolne, pieprz ziołowy
• sól
• oliwa do smażenia

przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do miseczki skropić sosem sojowym, posypać pieprzem ziołowym i posypać ziołami i drobno poszatkowaną cebulkę. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Zioła komponujemy dowolnie, jakie kto lubi. Można użyć gotowej mieszanki prowansalskiej.

2. Obraną i oczyszczoną z pestek dynię utrzeć na łezkę, lekko posolić i dodać kaszkę mannę (grysik). Odstawić na 15 min.

3. Jajka wybić do miseczki i trzepać (kilka minut) po czym dodać: dynię, mięso z ziołami - wymieszać dodając mąkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dosypać więcej mąki.

4. Smażymy na gorącym oleju małe placuszki z dwóch stron na złoty kolor. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi lub ćwiartkami zwykłych i szczypiorem lub po prostu świeżymi ziołami, które dodaliśmy do placuszków.

5. Wegetarianie zamiast kurczaka mogą dodać namoczony i pokrojony drobno gulasz sojowy.

made by Tolus