Logowanie

zdjęcia w blogach



Placki dyniowe z serem fetą

Składniki na 4 porcje
• 1 kg dyni
• 5 łyżek maki
• 3 jajka
• 250 g sera feta
• 3 łyżki posiekanego koperku
• sól
• pieprz
• olej do smażenia
• 2 łyżki posiekanych pestek dyni

Etapy przygotowania

1. Dynie umyć, obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, odstawić na 30 min. Ser pokroić w kostkę.

2. Kawałki dyni osuszyć, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski. Dodać mąkę, polowe sera, 2 łyżki koperku, wbić jajka, wyrobić na jednolita masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Olej rozgrzać na patelni. Łyżka wkładać porcje masy dyniowo-serowej. Placki smażyć z obu stron na zloty kolor.

4. Placki trzymać w cieple. Przed podaniem posypać je pestkami dyni, pozostałym koperkiem i serem feta.

 

made by Tolus