Logowanie

zdjęcia w blogach



Placek drożdżowy

50 dag mąki
2,5 dag drożdży
15 dag miąższu dyni
3/4 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
olejek migdałowy
20 dag masła
płatki migdałowe
cukier puder

Drożdże rozetrzeć z 1/4 szkl. ciepłego mleka, 1/2 łyżki cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Miąższ dyni drobno pokroić, rozgotować w pozostałym mleku. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, olejek, roztopione masło i masę z dyni, delikatnie wymieszać. wyrobić ciasto, odstawi do wyrośnięcia. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, piec 1h w temp. 200 st. C. Po wyjęciu posypać płatkami migdałowymi i posypać cukrem pudrem.
 

made by Tolus