Logowanie

zdjęcia w blogach



Pierogi z dynią 2

Składniki:
* Ciasto na pierogi:
* 3 szklanki mąki
* 1 łyżka oliwy
* Ciepła gazowana woda
* Farsz z dyni:
* 1 kg startej dyni
* 1 cebula
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżki sosu sojowego
* Sos do pierogów:
* 150 g masła
* 10 liści świeżej szałwii
* parmezan

Ciasto na pierogi Do mąki dodać jajko, oliwę i ciepłą gazowaną wodę. Dokładnie zagnieść na elastyczną masę. Uformować kulę, zawinąć w wilgotną ściereczkę i odłożyć na 30 minut. Farsz z dyni Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić drobno pokrojoną cebulę, dodać startej dyni, wlać sos sojowy, dodać pieprzu i soli. Dusić około 5 minut. Rozwałkować cienko ciasto, a następnie wycinać szklanką krążki o średnicy około 6cm. Na krążki nakładać łyżeczką farsz, złożyć na pół i dokładnie sklejać brzegi. Zaklejone pierogi odstawiać na stolnicę posypaną mąką, nakryć ściereczką i zostawić na około 30 minut. Wrzucać do wrzątku i gotować od wypłynięcia jeszcze około 4 minut. Odcedzić, położyć na talerzu polać roztopionym masłem ze świeżymi liśćmi szałwi, posypać startym parmezanem.

made by Tolus