Logowanie

zdjęcia w blogach



Paj z dynią

składniki:
Na ciasto:
300 g mąki razowej (albo zwykłej wymieszanej z otrębami), 2 jaja, 120 g masła, sól
Na nadzienie:
700-800 g dyni
3 jaja
80 g kwaśnej śmietany
75 kaparów
150 g typu camembert
1/3 szklanki wytrawnego białego wina lub jarzynowego bulionu
sól, pieprz, curry
garść obranych pestek z dyni

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 40 minut do lodówki.
W tym czasie miąższ z dyni pokroić w kostkę (dynie należy uprzednio obrać ze skórki i usunąć z niej pestki) i włożyć na rozgrzany olej na dużą patelnię. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości przez około 20-25 minut. Po około 10 minutach zalać winem lub jarzynowym bulionem. Pod koniec duszenia doprawić do smaku, nieco ostudzić, a potem zmiksować. Wymieszać z jajami i śmietaną. Kapary drobno posiekać i dodać do masy z dyni.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wykleić nim wysmarowaną uprzednio tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty. Ciasto nakłuć w kilku miejscach i podpiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Na podpieczone ciasto wylać masę, posypać pokrojonym serem i pestkami z dyni. Piec 50 minut.

made by Tolus