Logowanie

zdjęcia w blogach



Odmiany dyni olbrzymiej uprawianej w Polsce

‘Amazonka’ — niezbyt silnie rosnąca odmiana o półkrzaczastym typie wzrostu. Rośliny tworzą 3–6 niedużych, kulistych owoców o masie 1–1,5 kg. Owoce mają pomarańczową skórkę i ciemnopomarańczowy miąższ. Zawierają 10–15% suchej masy, 9–13 mg karotenu w 100 g świeżej masy. Stanowią dobry surowiec dla przetwórni produkujących soki i kremogeny dla dzieci.

 

‘Ambar’ — odmiana o półkrzaczastym typie wzrostu. Rośliny tworzą 2, 3 kulisto-spłaszczone owoce o średniej masie 2–4 kg, ciemnozielonej skórce z szarymi cętkami i twardym, intensywnie pomarańczowym miąższu. Zawierają 15–18% suchej masy i 10–12 mg β-karotenu w 100 gramach. Owoce mają małe gniazdo nasienne i nie mają pustej, wewnętrznej przestrzeni, dzięki czemu są mniej podatne na uszkodzenia, nie pękają podczas zbioru i lepiej się przechowują. Mogą być przetrzymywane do marca zachowując przez cały czas dużą zawartość witaminy C. Odmiana ta ma wielostronne zastosowanie — do bezpośredniego spożycia, dla przetwórstwa i dla przemysłu cukierniczego.

 

‘Aura’ F1 — pierwsza polska odmiana mieszańcowa. Rośliny o zwartym, półkrzaczastym pokroju tworzą 3–6 kulistych owoców o masie 3–4 kg. Mają one łososiowo-pomarańczową skórkę, gruby, żółtopomarańczowy miąższ o bardzo dobrym smaku. Duży plon owoców o znacznej zawartości suchej masy i karotenu sprawiają, że jest to wartościowa odmiana do uprawy dla potrzeb przemysłu przetwórczego i do bezpośredniego spożycia.

 

‘Bambino’ — odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Rośliny płożące, o długich rozgałęzionych pędach. Owoce kuliste, nieco spłaszczone, o masie około 15 kg, o pomarańczowej do ciemnopomarańczowej, delikatnej skórce pokrytej szarą siateczką. Miąższ zwarty, soczysty i kruchy, ciemnopomarańczowy. Owoce odznaczają się dużą zawartością suchej masy, karotenu i witaminy C, są przydatne do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa.

 

‘Melonowa Żółta’ — odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Rośliny płożące, o bardzo długich (do 10 m) pędach. Owoce duże (25-30 kg), kuliste do kulisto-spłaszczonych, o różowopomarańczowej skórce, pokrytej szarą siateczką. Miąższ zwarty, soczysty, jasnopomarańczowy do żółtopomarańczowego. Owoce trwałe w przechowywaniu. Przydatne do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa.

 

Atlantic Giant Pumpkin — odmiana późna. Rośliny płożące, o bardzo długich (do 12 m) pędach. Owoce bardzo duże (30-300 kg), kuliste do kulisto-spłaszczonych. Owoce mają pomarańczową skórkę i ciemnopomarańczowy zwarty, soczysty i kruchy miąższ. Owoce trwałe w przechowywaniu. Przydatne do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa. Jej uprawą zajmuje się wielu hobbystów ustanawiając kolejne rekordy.

made by Tolus