Logowanie

zdjęcia w blogach



Makaron z fetą i dynią

składniki:
• 30 dag makaronu pene
• 1 sos grecki do sałatek
• sól
• 1 świeży ogórek
• 1 mały słoiczek marynowanej dyni
• 1 łyżka świeżej posiekaniej mięty
• 10 dag sera feta
• 1 małe opakowanie naturalnego jogurtu
• 1 łyżka soku jabłkowego
• sok z 1/3 cytryny
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka ziaren sezamu
• garść czarnych oliwek

1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. Ogórek umyć, obrać, pokroić w kostkę. Ser feta pokroić w mniejszą kostkę. Ugotowany makaron wymieszać z pokrojonym ogórkiem, dynią, miętą i serem feta.
2. Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym, 2 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Polać nim sałatkę, delikatnie wymieszać z częścią sezamu, odstawić na 5 - 10 minut. Gotowa sałatkę ozdobić listkami mięty, posypać pozostałym sezamem i oliwkami. Można dodać gałązkę koperku.
 

made by Tolus