Logowanie

Losowe zdjęcie



Kulinarne święto dyni - ponad 250 przepisów

(Photo: MICHAEL URBAN/AFP/Getty Images)  (...) Piękny, pomarańczowy kolor dyni, jej kremowa konsystencja i delikatny, słodki smak zapraszają do gotowania. W Ameryce najbardziej znanym daniem dyniowym jest tarta Pumpkin Pie, obowiązkowy deser na Święto Dziękczynienia. Dynia jest także znakomitym dodatkiem do mięs. Można też przygotować jesienną dyniową zupę. Jej smak zależy od przypraw. Dynia bezbłędnie łączy się z czosnkiem, szałwią i selerem, z kminkiem, gałką muszkatołową i pieprzem, z curry i z chili. Podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy przyprawy, następnie pokrojoną w kostkę dynię i rosół mięsny lub wywar z warzyw. Po półgodzinie całość możemy zmiksować. Krem, który powstanie, podajemy udekorowany śmietaną, parmezanem, szczypiorkiem, prażonymi pestkami dyni albo listkami kolendry.
Zupa będzie bardziej treściwa, jeżeli dodamy do niej ziemniaki, brukselkę albo ugotowaną fasolę i zagęścimy śmietaną kremówką. Pięknie wygląda podana w wazie z dyni lub w małych dyniowych miseczkach: obcinamy dyniowy czubek, wyjmujemy nasiona i miękkie części, smarujemy wewnętrzne ścianki dyni oliwą z solą i pieprzem, wlewamy na dno 2 cm wody i przykrytą obciętym czubkiem wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy, aż miąższ będzie miękki. Czas zależy od wielkości warzywa. Przed napełnieniem dyniową wazę podgrzewamy.
Dyniowe dodatki do mięs powstają równie szybko. Obrane plastry dyni wstawione do gorącego piekarnika są gotowe po 20-30 minutach. Przed i w trakcie pieczenia należy je posmarować oliwą zmieszaną z utartym czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem albo oliwą z sosem sojowym, miodem, cytryną, cynamonem i imbirem.
Upieczona lub ugotowana dynia łatwo się miksuje na gładkie puree: duże kawałki dyni ze skórą smarujemy delikatnie oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika na 40 minut. Gdy ostygnie, zeskrobujemy miąższ ze skóry i miksujemy. Ponieważ lubię połączenie kremowej konsystencji z chrupiącą skórką, więc na przyprawione puree dyniowe kładę smażoną cebulę, posypuję tartą bułką i parmezanem lub kruszonymi orzechami i krótko zapiekam w bardzo gorącym piekarniku.
Dynie kupowane do gotowania mogą być małe (duża waży 8 kg, smak ma ten sam, ale do dania zużyjemy 50 dkg), są bardzo wydajne. Ich skóra powinna być twarda, bez wilgotnych, miękkich plamek. Można je przez miesiąc przechowywać w suchym miejscu. Jeżeli nie zużyjemy dyni w całości, upieczony bez przypraw miąższ można zmiksować, zamrozić i dowolnie wykorzystać innym razem. (...)
Aby przygotować pyszny kremowy sos do makaronu (dla 2 osób), wystarczy na patelni rozgrzać słodką śmietankę (1/2 szklanki), gotować 10 min, aż zgęstnieje, dodać zmiksowaną dynię (3/4 szklanki), świeżo utartą gałkę muszkatołową, ząbek czosnku, pieprz i sól, gotować jeszcze 5 minut, dodać dla koloru trochę posiekanego szczypiorku i podawać razem z gorącym makaronem tagliatelle i parmezanem. Dla urozmaicenia można w sosie rozpuścić pleśniowy ser gorgonzola. (...)

gazeta.pl

made by Pumpkin.pl