Logowanie

zdjęcia w blogach



Kokosowe ciasto z dyni

Składniki:
3,5 szklanki mąki
2 szklanki brązowego cukru
Pół szklanki białego cukru
2 szklanki przecieru z dyni
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać przecier z dyni, olej, mleko kokosowe, wymieszać. Dodać wiórki i orzechy, wymieszać.
Dwie podłużne foremki natłuścić, napełnić ciastem, piec w ok. 180 stopniach przez godzinę i piętnaście minut.

Przygotowanie przecieru z dyni:

Świeżą dynię rozciąć na pół, usunąć z wnętrza nasiona i miąższ. Każdą z połówek przykryć folią do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C i piec przez godzinę, aż będą miękkie. Wyskrobać miękki miąższ dyni, zmiksować w mikserze na jednolitą masę. Można dodatkowo przecedzić przez sito. Tak przygotowany przecier z dyni można długo przechowywać w zamrażarce, rozmrażając porcje w razie potrzeby.
 

made by Tolus