Logowanie

zdjęcia w blogach



Kluski dyniowe z bitkami

Składniki:

* 1 Sos pieczeniowy ciemny,
* 750 g miąższu dyni,
* 1,5 szkl. mąki,
* 1 jajko,
* sól,
* Ziarenka Smaku,
* 4 sznycle z szynki (600 g),
* 4 plastry boczku wędzonego,
* 1 łyżka mąki,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* pieprz

Sposób przyrządzania

Dynię pokroić w kostkę, gotować 10 minut w osolonej wodzie, odsączyć, przetrzeć przez sito lub zmiksować i ostudzić. Do masy dyniowej dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto i pozostawić na 15 minut. Łyżką formować kluseczki. Gotować do wypłynięcia. Mięso cienko rozbić, na każdym położyć plaster boczku i spiąć wykałaczką, oprószyć Ziarenkami Smaku i pieprzem. Oprószyć mąką i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Kluski podawać z bitkami, polane sosem pieczeniowym.

made by Tolus