Logowanie

zdjęcia w blogach



Ciasto z nadzieniem dyniowym 2

Ciasto:
25 dag mąki
10 dag masła kokosowego
1 jajko
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Farsz:
50 dag miąższu z dyni
120 ml mleka
3 jajka
12 dag twrożku homogenizowanego
18 dag brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków

Zagnieść ciasto z podanych składników. Schłodzić 1 h w lodówce.
Pokrojoną dynię, obraną ze skórki dusić 5 min. w 100 ml wody. Serek utrzeć z mlekiem, cukrem, jajkami i przyprawami. Dodać rozgotowaną dynię. Ciasto cienko rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej blachy. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 20 min. Ciasto nakłuć widelcem, nałożyć dyniowe nadzienie. Piec ok. godziny.

made by Tolus